Universitat Rovira i Virgili

Moviments conjunts de freqüència temporal entre productes bàsics i incertesa de la política econòmica global

Article  - 

Arouxet, M.B., Bariviera, A. F., Pastor, V. E., & Vampa, V. (2024): "Time-frequency co-movements between commodities and global economic policy uncertainty across different crises", Heliyon

Aquest estudi explora com la incertesa econòmica, impulsada per factors com les crisis polítiques i sanitàries, influeix en els preus de diversos productes bàsics (commodities).

Les matèries primeres, com els metalls, els aliments i l'energia, s'estan convertint en inversions cada cop més populars a causa de la seva baixa correlació amb altres actius, oferint avantatges de diversificació per a les carteres. Aquesta investigació és única perquè examina una àmplia gamma de productes bàsics (metalls preciosos, aliments, etc.) durant un llarg període de temps (1997-2022), que inclou grans crisis.

L'estudi utilitza tècniques avançades per analitzar aquestes relacions en detall. Va més enllà dels mètodes tradicionals utilitzant una eina anomenada "anàlisi wavelet" per descobrir com canvien aquestes connexions amb el temps i a través de diferents freqüències. Això proporciona una comprensió més rica de com es mouen els preus de les matèries primeres i amb quina rapidesa reaccionen davant la incertesa.

Els resultats mostren que no totes les mercaderies reaccionen de la mateixa manera davant les crisis. Per exemple, la crisi financera mundial i la pandèmia de COVID-19 van provocar connexions més fortes entre molts productes bàsics. Això posa de manifest la importància de considerar la dinàmica individual de les mercaderies dins de la classe d'actius més àmplia.

Aquesta investigació ofereix informació valuosa per als responsables polítics, els inversors i els gestors de fons en revelar com la incertesa econòmica afecta productes bàsics específics. La metodologia utilitzada també es pot aplicar per analitzar altres relacions financeres, fins i tot quan es tracten dades complexes.

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar