Desenvolupar les fonts estructurals de producció de petroli i el seu impacte en les emissions de CO2
Article -
Herwartz, H., Theien, B. and Wang, S. (2024): "Unraveling the structural sources of oil production and their impact on CO2 emissions", Energy Economics
Aquest estudi és el primer a analitzar de manera explícita els determinants estructurals de la producció de petroli a curt, mitjà i llarg termini. L'anàlisi es basa en un model estructural de vectors autorregressius que utilitza un enfocament d'identificació purament agnòstic i basat en l'Anàlisi de Components Independents (ICA). Els resultats, obtinguts a partir de funcions de resposta a impulsos, elasticitats estimades de l'oferta i la demanda de petroli, la descomposició de les variàncies d'error de pronòstic i la descomposició històrica de la producció de petroli, indiquen que, en les últimes cinc dècades, els canvis en la demanda de cru han tingut només impactes menors en el nivell real de producció de petroli. Les projeccions locals de les emissions globals de CO2 sobre els xocs en el mercat petroler revelen que només els xocs d'oferta i de demanda agregada han impactat en les emissions de CO2, mentre que els xocs específics de demanda del petroli no van exercir cap influència significativa.
Una implicació important d'aquest resultat és que les estratègies unilaterals de reducció de la demanda de petroli per disminuir les emissions de CO2 tindran una efectivitat limitada, tal com s'ha evidenciat en polítiques anteriors implementades per un nombre reduït de països. Això subratlla la necessitat d'un enfocament global, que impliqui la implementació d'un límit mundial d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, com exigit en cimeres climàtiques internacionals com l'Acord de París de 2015 o la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP28 a Dubài. La necessitat d'establir un límit global queda encara més evident pel fet que altres alternatives poden trigar massa temps a ser efectives per aconseguir els objectius climàtics per a 2050. Una d'aquestes alternatives implica centrar-se en la innovació tecnològica per fer que els combustibles verds alternatius siguin més competitius en costos que el petroli en el mercat global. No obstant això, aquest enfocament requereix inversions considerables en investigació i desenvolupament, i el procés pot durar temps. Una altra alternativa prometedora consisteix en implementar tecnologia de captura de carboni, que implica capturar les emissions de CO2 de les centrals elèctriques i altres fonts i emmagatzemar-les sota terra. Tanmateix, aquesta tecnologia requereix més investigació i desenvolupament per escalar i ser rendible.
Encara que l'enfocament d'aquest estudi ha estat el mercat del petroli cru, per a futures investigacions seria interessant determinar si aquests resultats també són aplicables a altres mercats de combustibles fòssils, com el carbó i el gas natural.