Universitat Rovira i Virgili

Alineació ideològica, mida del sector públic i moral fiscal

Article  - 

Rodríguez-Justícia, D. and Theilen, B. (2023): "Ideological alignment, public sector size and tax morale: empirical evidence from OECD economies", Humanities & Social sciences Communications

Aquest article examina la relació entre l'alineació ideològica dels ciutadans amb els seus governs, la mida del sector públic i les motivacions intrínseques dels contribuents per pagar impostos. En analitzar dades del "World Values Survey" i del "European Values Study" per a 23 economies de l'OCDE en el període de 1995 a 2018, l'estudi mostra que la moral tributària depèn de la ideologia de la següent manera:

  1. Postures Ideològiques de Dreta i Moral Tributària:
    • Els ciutadans amb opinions de dreta experimenten una disminució significativa en la seva motivació intrínseca per pagar impostos quan la mida del sector públic supera la mitjana de l'OCDE. Això suggereix que aquests individus són menys partidaris de sectors públics grans i poden percebre la despesa excessiva del govern com ineficient o no alineada amb els seus valors.
  2. Postures Ideològiques d'Esquerra i Moral Tributària:
  3. En contrast, els ciutadans amb opinions d'esquerra mostren una major motivació intrínseca per pagar impostos quan el sector públic és més petit que la mitjana de l'OCDE. Això indica que els individus d'orientació esquerrana podrien donar suport a una major intervenció del sector públic i sentir un deure cívic més fort de contribuir als fons públics, especialment quan perceben una necessitat de més activitat del sector públic.

L'anàlisi de l'estudi ressalta com l'alineació ideològica amb les polítiques governamentals i les percepcions sobre l'adequació de la mida del sector públic poden impactar significativament la disposició dels contribuents a complir amb les seves obligacions fiscals. Els resultats indiquen la importància de considerar perspectives ideològiques en dissenyar polítiques tributàries i polítiques públiques que afecten la mida del sector públic.

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Bernd Theilen