Universitat Rovira i Virgili

Com distribuir els Fons Europeus de Desenvolupament Regional mitjançant una combinació d'assignacions igualitàries: la CELmin.

Article  - 

Giménez-Gómez, J.M., Salekpay, F. and Vilella, C. (2023): "How to distribute the European Regional Development Funds through a combination of egalitarian allocations: the CELmin", Humanities and Social Sciences Communications

Tal com expliquen Solís-Baltodano et al. (2021), gairebé un terç del pressupost total de la Unió Europea es va destinar a la política de cohesió durant el període 2014-2020. La distribució d'aquest pressupost es fa a través de tres principals fons estructurals i d'inversió, intentant afavorir la convergència en el nivell de desenvolupament dels països de la UE. Concretament, els autors, analitzen aquesta situació com un problema de demanda (O'Neill, 1982), busquen la solució de demanda que funciona millor que les altres en reduir la desigualtat i afavorir la convergència en major grau (la regla igualitària en pèrdues restringida). No obstant això, en utilitzar aquesta divisió igualitària de pèrdues, és possible que en alguns cassos les regions no rebin cap fons. Aquest treball defineix una nova manera de distribuir els recursos limitats del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Proposem un compromís entre els enfocaments igualitaris, és a dir, combinem la divisió igualitària dels fons amb una divisió igualitària de les pèrdues (el que les regions no reben). En fer-ho, la nostra proposta aplica la solució de pèrdues iguals limitades alhora que assegura que s'assigna una quantitat mínima a cada regió (límit sostenible). Finalment, fem una anàlisi axiomàtica de la nova solució i l'apliquem al problema dels fons FEDER.

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Cori Vilella

José-Manuel Giménez-Gómez