Les estructures construïdes influeixen fortament en els patrons de demanda d'energia i emissions de CO2 entre països
Article -
Haberl, H., Low, M., Pérez-Laborda, A., Matej, S., Plank, B., Wiedenhofer, D., Creutzig, F, Erb, K.H., Duro, J.A. (2023): "Built structures strongly influence cross-country patterns of energy demand and CO2 emissions", Nature Communications
Els estocs de materials construïts (edificis o infraestructures de transport), i els seus patrons espacials, és ben conegut que influeixen en la demanda d'energia per càpita i en les emissions de CO2 a nivell urbà. A nivell nacional, el paper de les estructures construïdes poques vegades s'ha considerat a causa de l'escassa disponibilitat de dades, en canvi altres determinants potencials de la demanda d'energia i les emissions de CO2, principalment el PIB, són més freqüentment inclosos.
En aquest treball es presenta de manera nova un conjunt d'indicadors nacionals destinats a caracteritzar patrons d'estructures construïdes a nivell nacional (per exemple, relacionats amb densitat o tipus d'ubicació). En particular, es quantifiquen aquests indicadors per a 113 països i s'analitza estadísticament si afegeixen poder explicatiu diferencial a les diferències internacionals d'energia final i CO2.
En aquest sentit, es troba que aquests indicadors són tan importants per predir la demanda d'energia i les emissions de CO2 per països com ara el PIB i altres factors convencionalment inclosos (per exemple, densitat de població). Específicament, la superfície de sòl edificat per càpita és el predictor més important, només superat per lefecte del PIB.