Universitat Rovira i Virgili

Experiències d'inversió de les empreses europees vulnerables en temps de COVID

Article  - 

Coad, A., Amaral-García, S., Bauer, P., Domnick, C., Harasztosi, P., Pal, R.and Teruel, M. (2022): "Investment expectations by vulnerable European firms in times of COVID", Eurasian Business Review

L'efecte del xoc de la COVID sobre les economies europees ha estat greu i desigual, ja que algunes empreses han estat més afectades que d'altres. Per a millorar l'eficàcia de les intervencions polítiques, els responsables polítics han d'entendre quins tipus d'empreses vulnerables s'han vist de sobte empeses a situacions extremes.  
Amb la base de dades EIBIS del Banc Europeu d'Inversions per al període 2016-2020, aquest article proporciona evidències sobre com la crisi de la COVID ha afectat l'activitat d'inversió i les condicions relacionades amb la inversió de les empreses vulnerables. Mentre que les dades sobre l'activitat real d'inversió després del COVID encara no estan disponibles, ens centrem en les expectatives d'inversió. El nostre estudi aprofita el fet que s'han formulat les mateixes preguntes relatives a les expectatives d'inversió durant diversos anys. Aquest fet permet un enfocament diference-in-difference per investigar com les expectatives d'inversió podrien haver canviat sobtadament, per a grups d'empreses vulnerables, immediatament després de l'inici de la crisi de la COVID.
Nosaltres, ens centrem en 4 grups d'empreses vulnerables: empreses d'alt creixement, petites i joves empreses, empreses inversores en R+D i empreses no subsidiàries. Trobem que els inversors d'R+D són més propensos a ser pessimistes sobre els plans d'inversió a conseqüència del xoc de la COVID, i (similarment) les empreses de ràpid creixement són menys propensos a ser optimistes sobre els plans d'inversió. En canvi, els inversors en R+D tenen menys probabilitats de ser optimistes sobre la disponibilitat de les finances internes, mentre que els inversors en R+D tenen més probabilitats de ser pessimistes sobre la disponibilitat de les finances externes. Curiosament, les empreses filials tenen més probabilitats de notificar una disminució de la inversió prevista, el qual no és necessàriament una prova de restriccions financeres, perquè en el seu lloc podria formar part d'una estratègia conservadora a nivell de grup i una reducció coordinada a nivell de grup de la inversió.
 

Elements relacionats

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Mercedes Teruel